OBSERVATORY

Kevin Trappeniers’ minimale installatie Observatory is een ‘stil object’ dat als publieke shelter de lokale gemeenschap, voorbijgangers en bezoekers uitnodigt om op een klein door water omgeven eiland in de Leie te reflecteren over de precaire samenhang tussen de mens en zijn omgeving. 

 

Op het Moleneiland in Harelbeke staat in de publieke ruimte van een hertekend stedelijk landschap een geodetische koepel. De zuivere koepel als architecturale vorm komt terug in christelijke en Perzische architectuur ter bevordering van mystieke beleving. De geodetische koepel, een lichte, sterke structuur opgebouwd uit een netwerk van onderling verbonden driehoeken, werd ontworpen door Walther Bauersfeld voor een planetarium. Buckminster Fuller populariseerde de geodetische koepel en zette hem in voor industriële gebouwen en tentoonstellingsruimtes. Tegenwoordig wordt de structuur makkelijk ingezet als tijdelijk object tijdens publieke events en voor glamping, en ook als beschermkoepel tegen weersinvloeden voor botanische tuinen, gesloten ecosystemen, broeikassen en zelfs een toekomstwens voor overkoepelde steden. 

 

In dit stil object kan de bezoeker binnengaan en zich terugtrekken. “Observatory” omarmt de bezoeker, die kan plaatsnemen op een bank in de koepel, en zo het omliggende landschap kan observeren als door een lens. 

 

Minimale architecturale elementen binnenin gaan in dialoog met het omliggende landschap. Een laag waterbassin omsluit de bezoeker in de koepel. Het is een echo van Moleneiland en stuw. In het bassin verzamelt zich regenwater dat kan overstromen, of toont zich een droog landschap bij gebrek eraan. Een reflectie op de globale ecologische impact van de mens op water en water op mens wordt subtiel verkend op lokale bodem. Water samen met andere natuurelementen krijgen vrij spel op de gebruikte materialen van de installatie tijdens de verstrijkende duurtijd van het festival.

 

Deels van en ook in het landschap geïsoleerd, stelt deze installatie zo onze verbinding met de natuurlijke en geconstrueerde omgeving waarin we ons dagelijks bevinden in vraag. Hoe zorgzaam zijn we nog met onze aandacht in een landschap van kunstmatige ingrepen? Hoe vormen we onze natuurlijke en stedelijke landschappen en hoe vormen zij ons? Een symbolische tussenruimte tussen stad en natuur die verstilling opzoekt. 

TEKSTEN

Dramaturge Elisa Demarré schreef:

- een tekst die in dialoog gaat met dit werk.
   Lees of download de dialoogtekst hier: Observatory in dialoog
 

- een essay naar aanleiding van het werk.
   Lees of download het essay binnenkort hier: 'Observatory: La Réalité Filtrée'

CREDITS

concept: Kevin Trappeniers

design & development: Maarten Devrieze, Vincent Malstaf, Hans A.R. Van Wambeke

dramaturgy: Elisa Demarré

production: Contrei Live, Stray Light vzw

co-production: C-TAKT

09/07/2020 - 26/10/2020

Meer informatie:

Contrei Live, Art Trail Festival

PARTNERS

© stray light vzw 2020