OBSERVATORY

Kevin Trappeniers' minimal installation Observatory is a ‘silent object’ that, as a public shelter, invites the local community, passers-by and visitors to reflect on the precarious relationship between humans and their environment on a small water-surrounded peninsula in the river Leie.

 

On the Moleneiland peninsula in Harelbeke a geodesic dome in the public space questions a redesigned urban landscape. Historically, the dome as a shape is often seen in Christian and Persian architecture, as it would hearten the mystical experience. The geodesic dome, a light yet remarkably strong structure made up of a network of interconnected triangles, was first designed by Walther Bauersfeld as part of a planetarium. Buckminster Fuller popularized the geodesic dome and used it for industrial buildings and exhibition spaces. Nowadays, the structure is easily used as a temporary object during public events and for glamping, and also as a protective structure against the weather for botanical gardens, closed ecosystems, greenhouses and even a future desire for domed cities. Observatory is a play on all of these functionalities. 

 

The visitor can enter this place of retreat and withdraw from the surroundings while being in the center of them. “Observatory” embraces you as you sit on a bench and observe the landscape as if through a lens.

 

Inside, minimal architectural elements engage into dialogue with the surrounding landscape. A low water basin encloses the visitor in the dome. It is an echo of the Moleneiland peninsula and weir. Rainwater can seep through the dome and fall into the brimming basin, overflowing. Contrastingly, when rain remains absent, a dry landscape appears, leaving an arid impression for want of water. It is a reflection on the global ecological impact of humans on water and water on humans, subtly explored on local soil. For the duration of the land art festival, the domes materials are subject to the elements.

 

Partly isolated from and also in the landscape, this installation questions our connection to our natural and constructed daily surroundings. How caring are we still with our attention in a landscape of artificial interventions? How do we model our natural and urban landscapes and how do they form us? It is a symbolic space in between city and nature seeking tranquillity.

MATERIALS

metal, wood, plastic, fabric, black quartz, Carrara stones

TEXT (in Dutch)

Dramaturge Elisa Demarré schreef:

- een tekst die in dialoog gaat met dit werk.
   Lees of download de dialoogtekst hier: 'Observatory in dialoog'

- een essay naar aanleiding van het werk.
   Lees of download het essay hier: 'Observatory: La Réalité Filtrée'

CREDITS

concept: Kevin Trappeniers

design & development: Maarten Devrieze, Vincent Malstaf, Hans A.R. Van Wambeke

dramaturgy: Elisa Demarré

production: Contrei Live, Stray Light vzw

co-production: C-TAKT

Dates:

09/07/2020 - 26/10/2020

More information:

Contrei Live, Land Art Trail Festival

PARTNERS

© stray light vzw 2020